Kompaktkameror

Letar du efter en smidig kamera eller har du kanske en Youtube-kanal och vill kunna dokumentera dina dagar? Då kan en kompaktkamera vara något för dig. Idag finns det allt från enkla kompaktkameror för amatören till mer avancerade och proffsiga modeller. Eftersom smarttelefonernas kameror blivit allt bättre så har tillverkare nu valt att implementera mer avancerade funktioner i kamerorna för att göra de attraktiva igen. En bra kompaktkamera kan idag mäta sig med vissa systemkameror, plus att de ofta har smidiga funktioner som Wi-Fi som gör att du enkelt kan föra över dina bilder till telefonen. Vad ska man då tänka på innan man köper sin kamera? Här tänkte vi lista ett par tänkvärda saker.

Smidighet

Vill man kunna bära med sig sin kamera ofta så bör den vara smidig. Kompaktkameror är just småa och portabla, många kan med enkelhet stoppas ner i jackfickan. Man slipper ha med sig en väska som oftast är jobbig att bära med sig, vilket ofta leder till att kameran får följa med oftare och du fler möjligheter att ta bilder.

Ljud

Vill man använda sin kamera för att filma så är även ljudet viktigt, inte minst om du vill vlogga med din kamera. Det finns få saker som är så tråkiga som att lyckas fånga något spännande på film för att sedan upptäcka att ljudet är så pass dåligt att man knappt kan höra vad som försiggår. I regel så är de inbyggda mikrofonerna inte de bästa, se därför till att det finns uttag för att kunna koppla in en extern mikrofon.

Bild

Bildkvalitet är självklart något som kommer vara avgörande när du ska välja en kamera. Eftersom kompaktkameran ofta används som en allroundkamera så är det bra om den klarar av att ta bilder eller filma i så många miljöer som möjligt. Du som gillar att filma bör välja en kamera som klarar av låga ljusförhållanden. En kamera med låga bländartal omkring f2.4 klarar att släppa in mer ljus vilket kan vara bra när man inte alltid har optimala ljusförhållanden. För dig som filmar mycket så kan det även vara intressant hur många fps kameran kan filma i. Idag klarar många kameror att filma i 4K med 30 fps och 1080P i 60 fps. Detta är en standard som kan vara bra att förhålla sig till.