Fotografera för webben

För att ta bra bilder med din systemkamera för webben finns det en hel del saker du bör tänka på. Oavsett om du vill lägga upp personliga bilder, professionella bilder eller produktbilder är det viktigt att systemkamerans inställningar är rätt samt att du bearbetar bilderna efteråt.

Med en systemkamera kan du ofta fotografera i RAW-format istället för JPEG. Se detaljerad information om olika systemkameror på Cyberphoto. Många föredrar att fotografera i RAW-format då detta gör att bilden blir mer dynamisk och behåller mer information. En RAW-bild kan du sedan ta in i datorn för att göra de inställningar som passar. Detta gör att du alltså kan fatta viktiga fotograferingsbeslut när bilden ligger i datorn istället för att låta JPEG-formatet fatta dem åt dig vid själva fotograferingsögonblicket.

Om du fotograferar människor eller djur bör deras ögon vara i fokus. Många tittar på ögonen först så för en god effekt bör dessa vara tydliga. Zooma också in på ansiktet då detta ofta är mer intressant än helkroppsbilder. Försök även att fylla ut hela bilden med ditt motiv.

För produktbilder är det lite annorlunda. Här är det bra om du använder någon form av bakgrund som en grå duk för att göra motivet extra tydligt. Dessutom kan du med fördel använda ett stativ till systemkameran för att bilden inte ska bli skakig. Tänk även på att ha de rätta ljusinställningarna så att motivet syns bra. Det kan vara bra att köpa extra lampor så att alla detaljer av produkten är tydliga.

När själva fotograferingen är klar kan du föra över bilderna från systemkameran till datorn för behandling. Ofta behöver bilderna förminskas innan de laddas upp på nätet. Detta gör även att webbsidan laddas upp fortare för besökaren. Andra justeringar du kan göra är till exempel kontrast, mättnad och skärpa beroende på hur du vill förmedla dina bilder. Det sista du gör är att spara bilden för webb. Sedan är den färdig att läggas upp på nätet.