Att designa en spelsajt

Vad exakt en spelsajt är kommer nog många ha olika uppfattningar om beroende på sin egen erfarenhet om spel. För enkelhetens skull kan man säga att en sajt som berör någon form av spel skulle kunna sägas vara en spelsajt. På grund av detta har vi valt att dela upp tipsen i ett par olika spelkategorier och ge tips för var och en.

Konsolspel/dataspel

Spel som faller in under denna kategori är i regel ett väldigt visuellt betonat medium. Nu menar vi inte att grafiken är det viktigaste, men folk som vill få reda på mer om dessa typer av spel kommer ju självklart förvänta sig att bilder och videos finns tillgängliga för varje spel. Nästan oavsett vilken av de stora spelsajterna inom detta segment man vänder sig till kommer man mötas av relevanta bilder och videor. Man bör även se till att ha ett tydligt navigeringssystem och inkludera de mest använda spelkategorierna för att besökare ska kunna sortera nyheter efter de spel de finner intressanta. För lite inspiration kan man vända sig till populära sajter som IGN eller Rock, Paper Shotgun för att få en känsla för en ganska arketypisk design av dessa typer av spelsajter.

Poker

Poker kommer att vara något helt annorlunda. Här kommer man ju inte behöva bombardera sin sajt med bilder på spelet för att de ska kännas relevanta. De som besöker sajten vet mycket väl hur poker fungerar, även om de inte spelat alla pokervarianter som finns. Beroende på vad man dock väljer att skriva om kan det hända att man behöver en del redaktionella bilder från turneringar och liknande event. Sveriges största pokersajt Poker.se är ett bra exempel på hur en bra pokersajt kan se ut.

Brädspel

Brädspel är något som växt på sig väldigt mycket sedan 2000-talet började. Intresset för brädspel har ökat dramatiskt sedan dess och med det efterfrågan på information om spelen. Och ä’ven om det naturligtvis inte skadar med bilder på spelplanen och allt tillbehör är det informationen om spelen som måste stå i centrum. Det finns många brädspel som kanske inte ser mycket ut för världen när man först tittar på dem men många ändå har som favorit då de har otroligt omspelningsvärde. Precis som med konsol- och dataspel kommer man göra sig själv en stor tjänst genom att ha organiserade kategorier så att folk kan hitta förslag på spel som liknar sina favoritspel. Den främsta brädspelssajten på nätet är utan tvekan BoardGameGeek där man kan hitta allt från recensioner, diskussioner, rankingar även var man kan köpa spelen.